Syntetis för hög belastning

Smartrink är ett företag som faktiskt har ett syntetiskt issystem för en hög belastning.

Andra företag kallar deras system ”Heavy Duty” eller ”kommersiell” syntetisk is, men de som är intresserade behöver verkligen veta vad de ska fråga leverentören vad det är. Producenten kan kalla det vad dom vill, men någon hög belastning klarar deras syntetiska isar inte av.

Styrkan, eller svagheten, hos alla syntetiska isar är både materialet och anslutningen mot panelerna. Först, låt oss titta på anslutningen. En ”laxstjärt”-anslutning är inte ett heavy duty system. Det spelar ingen roll om det är patenterat eller inte, att ha ett patent gör det inte till heavy duty. Om man däremot har ett system där panelerna inte glider isär är ett steg i rätt riktning. Laxstjärt eller jigsåg-anslutningar är väldigt vanliga. Dom har hygglig horisontell dragstyrka men dom har ingen eller mycket liten vertikal dragstyrka vad gäller att hålla ihop.

I termer av ren styrka så finns ingen på marknaden idag jämförbar anslutning som Smartrink’s H-anslutningssystem. Vilket företag som helst välkomnar vi – ta utmaningen – att utföra tester både för horisontell och vertikal dragstyrka och hållfasthet.

Den enda produkt som kommer lite närmare H-anslutning är där man använder plug för att sammanfoga panelerna. Vi har använt denna teknik tidigare men för storskalig installation är det inte praktiskt då det tar väldigt mycket längre tid att installera/avinstallera isen. Men den anslutningen fungerar hyfsat bra.

Det andra kriteriet för att vara heavy duty är materialet. Nordamerikanske företag använder strängsprutad lager-på-lager material. Strängsprutad plast slits helt enkelt ut fortare. Alla tester i industrilaboratorium visar samma sak. Resultaten är odiskutabla. Sinterpressning, dvs att under extremt hög press sammanfoga granulat till en enhetlig massa, sparkar ut strängsprutad lager-på-lager i alla tester på alla sätt. Den enkla förklaringen är att sinterpressning kan använda en mycket högre molekylär vikt av harts. Det ger en betydande skillnad mot nötning med större slitstyrka och plasten håller därför längre.

Så nästa gång du träffar en syntetisk is-säljare som säger sig ha heavy duty paneler, vet du vad du ska fråga om. Chansen att dom kommer att börja förhandla ner sitt pris är stor för dom vet att dom inte kan tävla i den här kategorin om dom inte är väldigt mycket billigare – men det är som att jämföra äpplen med päron.

vad-gor-var-syntetis-unik